Bebeğin sevgi, ilgi, bakım, beslenme ve uyaran alma gibi gereksinimlerinin karşılanmaması durumunda bebek ve çocukların ilgi ve sevgiyi nasıl ifade edeceklerini öğrenememeleri sonucu uygunsuz toplumsal ilişki kurmaları ile karakterize bir bozukluktur.
BAĞLANAMAMA BOZUKLUĞU
Bu çocukların, belirgin bir bağlanma ilişkisi geliştirme şansları olmamıştır. Bu nedenle de sıkıntıya ya da korkuya kapıldıklarında bile herhangi bir figüre bağlanma davranışı gösteremezler.
GELİŞİGÜZEL BAĞLANMA BOZUKLUĞU
Bu çocuklar gelişigüzel bir bağlanma örüntüsü gösterirler. Sıkıntıda olduklarında ya da teselliye ihtiyaçları olduğunda etraflarında bulunan herhangi bir yetişkine yönelebilirler.
KETLENMİŞ BAĞLANMA BOZUKLUĞU
Bu çocuklar, temel bağlanma figürleri tarafından terk edilmek istemezler. Utangaç ve çekingendirler. Yabancıların yanında olmaktan korku duyarlar. Bu çocukların temel bakım veren kişinin yanında aşırı itaatkar ve kaygılı oldukları gözlenmiştir.
SALDIRGAN BAĞLANMA BOZUKLUĞU
Bu çocukların bağlanma ilişkilerine bakıldığında, öfke ve engellenme duygularının hakim olduğu ve hem kendilerine hem de temel bakım veren kişiye karşı saldırgan duygular taşıdıkları görülür.
ROLLERİN YER DEĞİŞTİRDİĞİ BAĞLANMA BOZUKLUĞU
Bu çocuklar, aşırı derecede dikkatli ve istekli ya da tam tersine cezalandırıcı ve reddedici olabilirler. Bakım veren ile çocuğun bağlanma ilişkisine bakıldığında ise, bakım verenin üstlenmesi gereken bazı bakım görevlerini, çocuğun üstlendiği görülür.